Doktorlar, akciğer kanserinin ilk belirtisi olarak görme bozukluğunun ortaya çıkmasının çok sıra dışı olduğunu söylüyor.
Hastanın gözünün yakın çekim retina görüntüsü. Görüntünün sağ orta kısmındaki odak noktasından kırmızı kan damarlarının dallandığı görülebiliyor. Siyah oklar kanserli lezyona ve retina dekolmanına işaret ediyor. Gözün görüntüsü daire şeklindedir ve göz sarı renkte görünür. Siyah bir arka plan var.
Hastanın sağ gözünün kanserli lezyonu ve retina ayrılmasını gösteren görüntüsü.
Kadın, yaklaşık 20 gün boyunca sağ gözünde görme kaybı ve sol gözünde ara sıra ışık parlamaları yaşadıktan sonra ilk olarak tıbbi yardıma başvurdu. O sırada 32 yaşındaydı ve diğer açılardan sağlıklıydı; başka hiçbir semptomu yoktu ve sigara içme öyküsü yoktu.
Hastanede yapılan ilk göz muayenesi sırasında doktorlar, gözlerinin sağlıklı göründüğünü belirledi. Ağrılı ya da kırmızı değildiler ve gözün önemli yapıları sağlam görünüyordu; lens şeffaftı ve gözbebeği ve iris ya da gözün renkli kısmı fark edilebilir anormallikler göstermedi. Ancak daha yakından incelendiğinde doktorlar, sağ gözünün arkasında büyük, beyazımsı sarımsı bir kitlenin büyüdüğünü gördü. Gözün ışığa duyarlı kısmı olan retinanın altında da sıvı birikerek gözün ayrılmasına neden oldu. Sol gözünde de benzer, daha küçük bir lezyon vardı ancak retinası hâlâ sağlamdı.
Bu kitlelerin ortaya çıkmasına neyin sebep olduğunu belirlemek için doktorlar kadının kanını kontrol etti. Kırmızı kan hücresi ve bağışıklık hücresi sayımları normal olduğundan, aktif bir viral enfeksiyon veya kan bozukluğu belirtisi olmadığını buldular . İnsan bağışıklık yetersizliği virüsü (HIV) enfeksiyonu ya da otoimmün hastalığı yoktu ; bunların her ikisi de insanları görme kaybı ve değişikliklere karşı daha savunmasız hale getirebilir .
Sonunda, göğüs röntgeni ve tüm vücut taraması suçluyu ortaya çıkardı; kadının sağ akciğerinin alt kısmında büyüyen kanserli doku kitlesi. Bu tümör, gözlerin koroid adı verilen kısmı da dahil olmak üzere birçok başka organa yayılmıştı .
Vücudun bir bölgesinde gelişen ve daha sonra başka bir bölgeye yayılan kansere metastatik kanser denir . Kanserin gözlere yayıldığı çoğu zaman , göç eden tümörler koroide yerleşir. Ancak bu, vakaların yalnızca %0,1 ila %7’sinde gözlere göç eden akciğer kanserlerinde nadiren görülür .
Doktorlar, kadının görme kaybı olmasaydı akciğer kanserinin fark edilmeden tüm vücuduna yayılmaya devam etmiş olabileceğini söylüyor.
Hastaların altta yatan akciğer kanserinin ilk belirtisi olarak görme bozukluğu yaşaması daha da nadirdir . Şu ana kadar tıp literatüründe bu türden yalnızca 60 civarında vaka anlatıldı . Kadının durumu daha da sıra dışı çünkü sigara içmiyordu ve sigara içmek akciğer kanseri vakalarının büyük bir kısmıyla bağlantılıydı .
Kadını tedavi eden doktorlar, vakanın, akciğer kanserinin ilk belirtisi olarak görme bozukluğu gelişen, kendi yaşında sigara içmeyen bir kadında görülen ilk örnek olabileceğine inanıyor. Doktorlar, Radyoloji Vaka Raporları dergisinde 17 Nisan’da yayınlanan vaka raporunda, kadının büyük olasılıkla metastaz belirtisi göstermeden yayılabilen ayrı bir akciğer kanseri alt kümesine sahip olduğunu yazdı .
Kadın, kanserinin tespit edilmesinin ardından tedavi için onkoloğa yönlendirildi; vaka raporunda kadının şu anda nasıl ilerlediği belirtilmedi.
Raporda doktorlar, görünüşte spesifik olan bu akciğer kanseri türünün diğer insanlarda derhal teşhis edilip tedavi edilmesini sağlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu yazdı.